Vraagtekens

Fietsen voor een fiets van de zaak?

28 juni 2017

Mijn bedrijf is gevestigd in een mooi, groen stukje Nederland. Natuurbehoud is een groot goed, voor mij privé, maar ook voor mijn business. De meeste van mijn werknemers komen op de fiets naar de zaak, en dat past prima in onze mission statement. Vóór de invoering van de werkkostenregeling – bij mijn BV per 1 januari 2015 – heb ik mijn werknemers al eens een fiets van de zaak verstrekt, en ze zijn nu wel weer toe aan een nieuwe fiets. Hoe kan ik dat het beste doen? Gewoon verstrekken onder de vrije ruimte, of is er een fiscaal leukere manier om hen een gratis fiets van de zaak te bezorgen?

Antwoord

U kunt als werkgever uw werknemers een gratis fiets van de zaak verstrekken in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Voorwaarde is dan wel dat die verstrekking past binnen het gebruikelijkheidscriterium (zie ook BelastingBelangen, oktober 2015: Belastingplan 2016: Gebruikelijkheidscriterium WKR aangescherpt), maar dat zal bij een ‘gewone’ fiets geen problemen opleveren.
U kunt ook kiezen voor een andere aanpak.

1277_2017-03-011.jpgAls werkgever kunt u uw werknemers een renteloze lening geven voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. Uw werknemers kunnen die lening terugbetalen met de belastingvrije vergoeding voor het woon-werkverkeer die u hen kunt verstrekken. Die vergoeding valt onder de gerichte vrijstellingen en bedraagt 19 cent per kilometer, hetzelfde bedrag als voor het reizen per auto (!). De werknemer hoeft hier geen kilometeradministratie bij te houden. Stel dat de werknemer 10 kilometer van de zaak woont, dan fiets hij per werkdag 20 kilometer aan woon-werkverkeer. Dat is 100 kilometer per week, goed voor een vrije vergoeding van € 19. Als het een fulltime werknemer is, fietst hij op jaarbasis zo’n 4500 kilometer, waarvoor u hem een vrije vergoeding kunt geven van € 855. Uw werknemer fietst zo zijn nieuwe fiets in twee jaar tijd bij elkaar.
En als uw werknemer eens een dagje thuis wil werken, kan dat zonder dat hij zijn vrije vergoeding verspeelt. De fiscus rekent voor een fulltime werknemer met 214 werkdagen per jaar. Als die werknemer op tenminste 60% ofwel 128 dagen van huis naar zijn vaste werkplek fiets (en terug), mag de werkgever hem een vrije reiskostenvergoeding voor het gehele jaar – voor 214 dagen – geven. De werknemer heeft dan op 86 dagen geen woon-werkverkeer, maar fietst in die periode toch ruim € 300 aan aflossing bij elkaar.
Terug naar boven